sektio kokemus

Oon halunnut täällä blogin puolella kertoa vähän mun synnytyskokemuksesta. Se sopii tuon edellisen synttäri postauksen perään mun mielestäni hyvin. edelliseen pääsee muuten tästä, jos et ole vielä sitä lukenut 😉
tämä postaus tulee jakautumaan kahteen osaan. Tämä eka käsittelee lähinnä mun koko kokemusta tunne tasolla ja se on alkanut jo kauan ennen kuin edes tulin raskaaksi. Toinen osa tulee käsittelemään sitä itse lapsen syntymää.
Ja haluan painottaa, että nämä asiat, joista puhun on minun omia kokemuksia. Kun kerron peloistani ja puhun sektion puolesta, ei tarkoitukseni ole mollata tai vähätellä alatie synnytystapaa. Painotan myös nyt sitä, ettei kumpikaan synnytystavoista ole riskitön, mutta haluan enemmän tuoda julki keisarileikkauksen hyviä puolia. Omien kokemusten kertomisella haluan antaa vertaistukea samojen asioiden parissa painivien kanssa ja jakaa tietoa sektiosta synnytystapana. Jos saan autettua edes yhtä synnytyspelkoista äitiä tai kerrottua jollekkin jotain uutta sektiosta, koen olevani onnistunut.

Minä siis synnytin suunnitelulla eli elektiivisellä sektiolla, keisarileikkauksella. Omasta tahdostani ja pelon takia. En siis mistään fyysisestä syystä. Sektiota ei voi tuosta vain valita synnytystavaksi vaan siihen pitää olla perusteltu syy. Kysessä on kuitenkin leikkaus. Tämä myös usein perustellaan, sillä että sektioon liityy enemmän riskejä kuin alatiesynnytykseen. Pelkodiagnoosin saamiseksi minäkin jouduin käymään pelkopoliklinikalla juttelemassa kätilöiden, hoitajien ja lääkäreiden kanssa. Sektiovastaisia terveydenhuollon ammattilaisia on liikaa ja muualla maailmassa on tehty paljon luotettavia tutkimuksia sektion hyödyistä, mutta ne ei ole vielä valitettavasti rantautuneet tarpeeksi hyvin tänne. Osalle sektioon joutuminen olisi varmasti kamalin ajatus ikinä ja alatiesynnytys parhain tapa synnyttää. Osalla toisin päin ja minä kuulun tähän porukkaan. Näissä molemmissa on kyse synnytyspelosta.
On aina yhtä ikävää kuulla, että jotkut joutuu taistelemaan koko raskausajan siitä saavatko sektion vai ei. Jos jokaisella on oikeus synnyttää alateitse (poislukien hätäsektioon joutuminen) niin miksei jokaisella halukkaalla voi olla myös oikeus synnyttää sektiolla..? Moni ei edes tiedä, että sektio voidaan tehdä suunnitellusti vaan aika monella on se käsitys, että sektioon joudutaan vaan hätätilanteessa. Tämä käsitys oli myös minulla alunperin. Tästä päästäänkin itse aiheeseen, eli mun kokemuksiin.


ihana vauvamasuni💛
Koen että mun sektio kokemus on alkanut jo kaaauan aikaa sitten. Oon aina tiennyt haluavani lapsen. Toisinaan pelko alatiesynnytystä kohtaan nousi jo niin suureksi, että mietin uskallanko hommata lasta ollenkaan.
Sitten kun tulin raskaaksi, halusin vain olla ajattelematta koko synnytysasiaa. Se pelotti, enkä tiennyt suunnitellun sektion mahdollisuudesta vielä siinä vaiheessa. Raskausaika eteni ja asiaa oli pakko alkaa ajattelemaan. Aluksi selvittelin itse netistä ja sainkin selville sektion mahdollisuuden. Missään ei vain oikein kerrottu, mitään kovin hyvää siitä ja koin että tietoa oli vaikea saada. (muusta kuin sen huonoista puolista). Kun sektion hyötyjen ja haittojen tilastoista puhutaan, kannattaa ottaa huomioon, että niissä on aina niputettu kaikenlaiset sektiot yhteen. Kun otetaan vertailukohteeksi esim. elektiivinen- ja hätäsektio, on ne kaksi hyvin erityyppistä leikkausta ja hätäsektioon liittyy AINA enemmän riskejä!
Neuvolasta sain lähetteen pelkopolille. Pääsin sinne juttelemaan kätilön kanssa. Muistan vaan sen, että en osannut aluksi puhua mistään ja itkin vaan. Tunnelma oli painostava ja kätilö puhui hyvin alatien puolesta. Sain nipun kaikenmaailman esitteitä ja suullisen lupauksen siitä, että jos kesken synnytyksen haluankin sektioon, se onnistuu. Mieleni rauhottui hetkeksi.
Mutta tosiaan vain hetkeksi. Taas alkoi mieltä kaivella se, että jos joudunkin siihen alatiehen.
Tilannetta ei helpottanut yhtään synnytysvalmennus, jossa käytiin hyvin perusteellisesti diaesityksellä läpi alatie synnytys. Se sai mut pelkäämään vain enemmän. Muistan edelleen kätilön kertoneen vain yhden lauseen verran sektiosta. Tämä oli suuri pettymys, varsinkin kun sen takia valmennukseen menin.
Päivät ja toisinaan yötkin meni pohdiskellessa mm.


  • olenko kauhea äiti jos haluan sektion ja altistan lapseni jollekkin sairaudelle 
  • asetanko itseni ja lapseni hengenvaaraan synnyttämällä kummalla tavalla tahansa. Kummalla tavalla riskit ovat ihan aidosti pienemmät
  • olenko laiska jos en halua olla kauheissa tuskissa mahdollisesti monta päivää kun odotan synnytyksen alkua ja sen jälkeen vielä synnytä itse lasta ulos
  • olenko todella nössö jos en uskalla lähteä kokeilemaan alateitse synnyttämistä
  • mitä jos sektion jälkeen minulla on kauheat kivut enkä pysty hoitaa lastani 
  • mitä muut ihmiset ajattelevat...

Tässä välissä liityin facebookissa suunniteltu sektio - ryhmään ja aloin ottamaan sektiosta itse enemmän selville. Tämä ryhmä on kyllä ollut kultainen apu ja suosittelen sitä jokaiselle sektiota harkitsevalle. Ja tämä ryhmä auttoi minua pääsemään eroon näistä kaikista ajatuksista.

Lopulta kun lääkäri sen sektio lupauksen antoi, pienten käännytys yritysten jälkeen, tunne oli niin helpottunut ja vain noin viikon verran pystyin täysillä nauttia koko raskausajasta enää ilman mitään pelkoa.

seuraavassa postauksessa päästään synnyttämään

Kommentit

Suositut tekstit